Ahmose I slaat een Hyksos, een afbeelding op zijn bijl 1 Inleiding In de Tweede Tussenperiode was het ooit verenigde Egypte verdeeld over meerdere dynastieën. Door deze dynastieën net wat dichter op elkaar te zetten dan meestal wordt gedaan is het ook een periode waar “winst” te behalen is om de chronologie in te korten.…
Categorie: 5. Tweede Tussenperiode
Avaris
Ruïne van een huis uit het oudste opgegraven deel van Avaris, met plattegrond 1 Inleiding Avaris was een grote stad in het oosten van de Delta. Het werd gebouwd door de Israëlieten, er woonden onder andere Kanaänieten en voor een tijd was het zelfs de grootste stad van Egypte. Het werd gesticht aan het begin…
De Nijl bij Luxor (Thebe) 1 Inleiding Tot de bouw van de Aswandam overstroomde de Nijl elk jaar. Het slib dat achterbleef op de oevers was enorm vruchtbaar en Egypte kende dan ook nauwelijks hongersnoden. Het is niet voor niets dat Abraham, Izak en Jakob tijdens hongersnoden naar Egypte wouden trekken. Deze vloed kwam telkens…
Dynastie XV in de Turin Canon
Alles wat over is van XV in de Turin Canon Inleiding Van dynastie XV is in de Turin Canon weinig bewaard gebleven. Het gaat alleen om de naam van de laatste koning, Khamudi, een naam die verder onbekend is 1, en het totaal aantal jaren van de dynastie. Dit totaal werd altijd gelezen als 108.…
Mozes en zijn adoptiemoeder, de dochter van een farao 1 Inleiding In deze post volgt een overzicht van de farao’s die genoemd worden in het boek Exodus, met een identificatie. Een deel van de identificaties staat voor mij vast, maar over andere farao’s is Mozes niet specifiek genoeg om er iets over te zeggen. De…
De staf van Aäron eet de staven van farao’s magiërs, uit de Sister Haggadah van omstreeks 1350 n.Chr. 1 Inleiding Over de farao van de exodus is al veel geschreven en gezegd, en sinds de komst van het internet is dat alleen maar toegenomen. Deze post is mijn bijdrage aan de discussie. Hierin hoop ik…
Het oversteken van de Schelfzee zoals afgebeeld in 1367 n.Chr. door Bartolo di Fredi, in de kerk Collegiata Santa Maria Assunta in San Gimignano, Italië 1 Inleiding Deze titel klinkt misschien vreemd, maar het is een serieuze vraag of de farao wel verdronk in de schelfzee. Mozes schrijft dat namelijk niet specifiek. De farao bereikte…
Dynastie XIV
Obelisk van Nehesy, geovonden in Tanis 1 Inleiding Bij dynastie XIV horen de eerste koningen die in Avaris regeerden. Dat het geen Egyptenaren waren blijkt alleen uit hun namen – alhoewel Nehesy weer een Egyptische naam had. Maar ook al waren het geen Egyptenaren, in tegenstelling tot de eerste heersers van dynastie XV noemden deze…
De gouverneurs van El-Kab
Het in de rotsen uitgehakte graf van gouverneur Renni in El-Kab, wiens familie in deze post wordt besproken. 1 Inleiding Een chronologie van de Tweede Tussenperiode hebben is mooi, maar het is net zo mooi om te onderzoeken of bepaalde puzzelstukjes ook passen in het resultaat. Passen ze niet, dan moet er iets veranderd worden.…
Exodus: de nasleep
Leeuw en leeuwin spelen met elkaar. Gevonden in Beth-Sean (Beth-San) 1, standaardchronologie 14e eeuw. In elke chronologie woonden daar toen Kanaänieten. Inleiding Wat voor een onderzoek naar de exodus minstens zo belangrijk is als de bloeiperiode die daardoor eindigde, is kijken naar de nasleep van de exodus. Het Egyptische leger bestond niet meer en de…