Categorieën
2. Oude Rijk 4. Middenrijk 5. Tweede Tussenperiode 6. Nieuwe Rijk 7. Derde Tussenperiode

Inkorten aan de Nijl

De Nijl bij Luxor (Thebe) 1 Inleiding Tot de bouw van de Aswandam overstroomde de Nijl elk jaar. Het slib dat achterbleef op de oevers was enorm vruchtbaar en Egypte kende dan ook nauwelijks hongersnoden. Het is niet voor niets dat Abraham, Izak en Jakob tijdens hongersnoden naar Egypte wouden trekken. Deze vloed kwam telkens…

Categorieën
2. Oude Rijk 4. Middenrijk 6. Nieuwe Rijk

Egypte en de ster Sirius

Sirius. In Egypte was nog niet bebekend dat dit een dubbelster is; het witte puntje linksonder is Sirius B. 1 Inleiding Een van de manieren waarop de standaardchronologie van Egypte werd gebouwd, heeft te maken met de ster Sirius. In Egypte verdwijnt Sirius elk jaar voor ongeveer 70 dagen onder de horizon 2, tot ze…

Categorieën
2. Oude Rijk 3. Eerste Tussenperiode 4. Middenrijk

Rectificatie: het Middenrijk, deel 2

Drie standbeelden van Senusret III. 1, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4814006)) Voor een herdatering waren er slechts drie opties voor hem. Inleiding In een eerdere post schreef ik dat mijn chronologie van het Middenrijk niet werkt, omdat het begon toen het Oude Rijk nog niet was afgelopen. In deze post plaats ik het pad naar een…

Categorieën
4. Middenrijk

Rectificatie: het Middenrijk

Mentuhotep II, de eerste koning van het Middenrijk, als Osiris 1 Inleiding Iedereen maakt fouten, en ik ook. En als je ze ontdekt is het beter om toe te geven dan vol blijven houden aan iets wat uiteindelijk niet blijkt te kloppen. Dat geldt ook voor chronologie. Om het samen te vatten: ik heb het…

Categorieën
4. Middenrijk Exodus

Mozes’ Egyptische moeder

“En toen het jongetje groot geworden was, bracht zij hem bij de dochter van de farao, en hij werd haar tot zoon.” (Ex 2:10) 1 Inleiding Mozes werd geadopteerd door de dochter van de farao (Ex 2:10). In verschillende bronnen van minstens duizend jaar later krijgen zowel zij als haar vader verschillende namen. In deze…

Categorieën
4. Middenrijk Exodus

Exodus: Amenemhat I’s oorlog en Exodus 1:10

Standbeeld van Amenemhat I, degene die de Israëlieten twee steden liet bouwen (Ex 1:11) 1 Inleiding Vlak voor de slavernij begon in Egypte was er oorlog in Egypte. Dat is te concluderen uit Exodus 1:8-10: “Toen trad er in Egypte een nieuwe koning aan, die Jozef niet gekend had. Hij zei tegen zijn volk: Zie,…

Categorieën
4. Middenrijk Exodus

Exodus: Israël gevonden?

In Kahun, het arbeidersdorp van Senusret II (1546-1527) waar mogelijk Israëlieten woonden, werden veel manden en sandalen als deze gemaakt van riet. Dit zijn geen reconstructies, maar zo opgegraven door Petrie. 1 Inleiding Zoeken naar de Israëlieten in het Middenrijk is als zoeken naar klaver in een hooiberg die grotendeels verwoest en beroofd is. Het…

Categorieën
4. Middenrijk 5. Tweede Tussenperiode Exodus

De farao’s uit het boek Exodus

Mozes en zijn adoptiemoeder, de dochter van een farao 1 Inleiding Hieronder volgt een overzicht van de koningen en farao’s die genoemd worden in het boek Exodus. Tijdens de exodus waren er meerdere koningen (Psalm 105:30), en ik ga ervanuit dat Mozes dat zo beschreef in zijn boeken. Dat is naar mijn theorie namelijk mogelijk…

Categorieën
4. Middenrijk

Dynastie XI

Mentuhotep II, die een eind maakte aan dynastie X 1 Inleiding Dynastie XI begon klein, de eerste heerser wordt alleen “erfprins” genoemd. Maar gaandeweg werd de familie steeds belangrijker. De overwinning van Mentuhotep II over dynastie X wordt zelfs meestal beschouwd als het begin van het Middenrijk. Zijn twee opvolgers hielden de door hem veroverde…

Categorieën
4. Middenrijk Exodus

Exodus: Kanaänieten in Egypte

Reconstructie van een Kanaanitisch paleis in Avaris 1 Inleiding Uit de Bijbel kan geconcludeerd worden dat in de tijd van de exodus in of in de buurt van de Israëlieten Kanaälieten woonden. Hun gebruiken worden in de wet genoemd, op zo’n manier dat het lijkt alsof de Israëlieten al kenden. Bovendien vereerde Israël tijdens de…