Categorieën
2. Oude Rijk 4. Middenrijk 5. Tweede Tussenperiode 6. Nieuwe Rijk 7. Derde Tussenperiode

Inkorten aan de Nijl

De Nijl bij Luxor (Thebe) 1 Inleiding Tot de bouw van de Aswandam overstroomde de Nijl elk jaar. Het slib dat achterbleef op de oevers was enorm vruchtbaar en Egypte kende dan ook nauwelijks hongersnoden. Het is niet voor niets dat Abraham, Izak en Jakob tijdens hongersnoden naar Egypte wouden trekken. Deze vloed kwam telkens…

Categorieën
2. Oude Rijk 4. Middenrijk 6. Nieuwe Rijk

Egypte en de ster Sirius

Sirius. In Egypte was nog niet bebekend dat dit een dubbelster is; het witte puntje linksonder is Sirius B. 1 Inleiding Een van de manieren waarop de standaardchronologie van Egypte werd gebouwd, heeft te maken met de ster Sirius. In Egypte verdwijnt Sirius elk jaar voor ongeveer 70 dagen onder de horizon 2, tot ze…

Categorieën
2. Oude Rijk 3. Eerste Tussenperiode 4. Middenrijk

Rectificatie: het Middenrijk, deel 2

Drie standbeelden van Senusret III. 1, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4814006)) Voor een herdatering waren er slechts drie opties voor hem. Inleiding In een eerdere post schreef ik dat mijn chronologie van het Middenrijk niet werkt, omdat het begon toen het Oude Rijk nog niet was afgelopen. In deze post plaats ik het pad naar een…

Categorieën
2. Oude Rijk

Dynastie III

Ruïne van de niet-afgemaakte trappenoiramide van Djoserti in Saqqara, de opvolger van Djoser, Jozefs farao 1 Inleiding Van deze dynastie is erg weinig bekend. Wat wel duidelijk is, is dat Djoser zijn trappenpiramide in Saqqara bouwde, het eerste grote bouwwerk van stenen in de wereld, en een heiligdom in Heliopolis. 2 Na zijn opvolger, Djoserti,…

Categorieën
2. Oude Rijk

Dynastie IV

Sneferu, gekleed in de mantel van het Heb Sed-festival 1 Inleiding De koningen van dynastie IV zijn de bouwers van de grootste piramides die ooit in Egypte zijn gebouwd. Ze zijn de opvolgers van de schaduwkoningen aan het eind van dynastie III. Sneferu bouwde Egypte na een onduidelijke periode weer op en zijn opvolgers brachten…

Categorieën
2. Oude Rijk

Dynastie V

Userkaf, de stichter van de dynastie 1 Inleiding Dynastie V waren de laatste directe opvolgers van Menes (Narmer), de eerste koning die Egypte verenigde. Haar macht ging ten onder toen Unas de hoofdmacht van Egypte verloor aan Teti (1718-1698). Unas bleef nog op een troon, maar in de archeologie is van die periode nauwelijks tot…

Categorieën
2. Oude Rijk

Dynastie VI

Pepi II, de langstregerende koning van dynastie VI en van heel Egypte – 94 jaar! -, als kind op schoot bij zijn moeder, Ankhesenpepi II. 1 Inleiding Dynastie VI was de laatste van het Oude Rijk. Ze begon groots, maar eindigde in de schaduwen. Vanaf ongeveer het midden van Pepi II’s regering, omstreeks 1625-1600, verdwijnt…

Categorieën
2. Oude Rijk

Veetellingen in het Oude Rijk

Koeien, ingezet voor de landbouw. 1 Niet alleen koeien werden geteld, al het vee: “The year after the fourth occurence of the numbering of all large and small cattle”. 2 Inleiding Belangrijk voor de chronologie van het Oude Rijk zijn de veetellingen die werden uitgevoerd. Deze werden keurig genummerd, en van die nummers is regelmatig…

Categorieën
2. Oude Rijk

Aan de kant met de Eerste Tussenperiode

Schijndeur van de koninklijke zegelaar Neferiu, uit de Eerste Tussenperiode. De Egyptenaren geloofden dat de ziel van de overledene de tombe binnen en uit kon gaan door een chijndeur. 1 Inleiding Voor mijn op de Bijbel gebaseerde chronologie van Egypte is het nodig om de chronologie van Egypte in te korten. Het Nieuwe Rijk werd,…

Categorieën
2. Oude Rijk

Exodus: Pepi II als koning van de slavernij

Koperen standbeelden van Pepi I, de grote, en een jongen, mogelijk Merenre I 1, Pepi II’s vader en halfbroer Inleiding Tijdens de exodus waren er twee koningen in Egypte. Dit feit is alleen bekend uit Davids tijd (Ps 105:30) en de vele afgoderij in de periode van de richters, doet me denken dat dit niet…