De resten van de Millo, die door Salomo gebouwd werd 1 Inleiding Salomo (971-931) wordt buiten de Bijbel om niet bij naam genoemd. Ondanks dat is er redelijk wat over hen te zeggen. Het gaat om bewijs uit Egypte, Assyrië, oude Joodse verhalen en vooral de archeologie. Om het samen te vatten: Salomo’s naam komt…
Categorie: Koningstijd
Bewijs voor David
David in het Evangelion uit de 11e eeuw n.Chr., dat nu in Zagreb in Kroatië is. 1 Inleiding David (1011-971) wordt buiten de Bijbel om maar weinig genoemd. Ondanks dat is er redelijk wat over hem te zeggen. Het gaat om bewijs uit Syrië, Moab, Egypte en de archeologie. Om het samen te vatten: Davids…
De tien stammen in Assyrië
Deportatie van de tien stammen door de Assyriërs 1 Inleiding Na de val van Samaria (722) “voerde (de koning van Assyrië) Israël weg naar Assyrië. Hij liet hen wonen in Halah en in Habor, aan de rivier Gozan en in de steden van Medië.” (2 Kon 17:6) Dit zijn drie plekken; Habor en Gozan horen…
Jerobeam I’s Egyptische vrouw
Jerobeams vrouw en de profeet Ahia 1 Inleiding Jerobeam I (931-910/09), de eerste koning van het tienstammenrijk, was ooit een dienaar van Salomo (971-931). In de Septuagint staat dat hij getrouwd was met de dochter van een Egyptische koning. Dit staat niet in de Bijbel, dus in deze post wil ik onderzoeken of het kan…
De val van Samaria: 722
De ruïnes van Samaria 1 Inleiding De val van Samaria betekende het einde van het tienstammenrijk. Het is ook een van de gebeurtenissen uit de geschiedenis van voor Jezus’ tijd die vanuit meerdere bronnen bekend is. Het gaat om de Bijbel, archeologisch bewijs, Joodse en Assyrische teksten en een Babylonische kroniek. Het bijzondere hieraan is…
Tiglath-Pileser I ontmoette Salomo
Tekening van Salomo’s paleis 1 Inleiding “Zo werd koning Salomo (971-931), wat rijkdom en wijsheid betrof, aanzienlijker dan alle koningen van de aarde. En alle koningen van de aarde zochten Salomo op, om zijn wijsheid te horen, die God hem in zijn hart had gegeven.” (2 Kro 9:22-23) Een van hen was de koningin van…
De grenzen van Salomo’s rijk
Salomo als oude man, toen hij een groot deel van zijn rijk weer was kwijtgeraakt. Een ingekleurde versie van een tekening van Gustave Doré (1866) 1 Inleiding Salomo (971-931) regeerde over het hele gebied van de Eufraat tot aan Gaza en tot aan Egypte (1 Kon 4:24). Voor een koninkrijk dat ooit begon in ongeveer…
Jojachin en Daniël in Babylon
Kleitablet uit Babel, waarop Jojachin genoemd wordt 1 Inleiding Koning Jojachin van Juda (598-597) werd gevangen genomen door Nebukadnezar II, de konign van Babel, en naar Babel gebracht (2 Kro 36:12-15). Daar bleef hij in de gevangenis zitten tot Nebukadnezar stierf. Diens opvolger, Evil-Merodach (Amel-Marduk), haalde Jojachin uit de gevangenis en mocht samen met hem…
Uzzia als Azriyau
Uzzia, in de Promptuarii Iconum Insigniorum (1553 n.Chr.) 1 Inleiding Uit een paar verzen kan je de conclusie trekken dat Uzzia van Juda (783-732/1) over Hamath, in het westen van Syrië, heerste. Uit de annalen van Tiglath-Pileser III, de koning van Assyrië, is een Azriyau bekend die in deze tijd over Hamath heerste. Het is…
David, Hadadezer en Assyrië
Inleiding In de tijd van David (1011-971) reikte het land van Hadadezer, de koning van Zoba in Syrië, helemaal tot aan de rechteroever van de Eufraat (2 Sam 8:3, 10:16). Het is mogelijk om een herinnering aan Hadadezers rijk te vinden in Assyrische bronnen. Dit idee is niet van mij, A. Malamat vermeldt het. 1…