Ahmose I slaat een Hyksos, een afbeelding op zijn bijl 1 Inleiding In de Tweede Tussenperiode was het ooit verenigde Egypte verdeeld over meerdere dynastieën. Door deze dynastieën net wat dichter op elkaar te zetten dan meestal wordt gedaan is het ook een periode waar “winst” te behalen is om de chronologie in te korten.…
Categorie: Egypte
Avaris
Ruïne van een huis uit het oudste opgegraven deel van Avaris, met plattegrond 1 Inleiding Avaris was een grote stad in het oosten van de Delta. Het werd gebouwd door de Israëlieten, er woonden onder andere Kanaänieten en voor een tijd was het zelfs de grootste stad van Egypte. Het werd gesticht aan het begin…
De Nijl bij Luxor (Thebe) 1 Inleiding Tot de bouw van de Aswandam overstroomde de Nijl elk jaar. Het slib dat achterbleef op de oevers was enorm vruchtbaar en Egypte kende dan ook nauwelijks hongersnoden. Het is niet voor niets dat Abraham, Izak en Jakob tijdens hongersnoden naar Egypte wouden trekken. Deze vloed kwam telkens…
Dynastie XV in de Turin Canon
Alles wat over is van XV in de Turin Canon Inleiding Van dynastie XV is in de Turin Canon weinig bewaard gebleven. Het gaat alleen om de naam van de laatste koning, Khamudi, een naam die verder onbekend is 1, en het totaal aantal jaren van de dynastie. Dit totaal werd altijd gelezen als 108.…
250 jaar later: Ramses II
Inscriptie van Khnemibre, die 23 generaties aan voorouders noemt 1 Inleiding In de standaardchronologie wordt Ramses II meestal op 1279-1213 gedateerd. In mijn chronologie regeerde hij bijna 250 jaar later, 1043-977. Dankzij vijf bijzonder lange genealogieën wordt duidelijk dat zijn standaarddatering onmogelijk is, en hij 200-250 jaar later geplaatst moet worden. Het gaat om de…
250 jaar later: Seti I
Standbeeld van Nesykhonsuunnekhy, uit het artikel van Payraudeau. Het hoofd mist. Inleiding In de verschillende versies van de standaardchronologie regeerde Seti omstreeks 1300. Ik plaats hem in 1052-1043, wat een belangrijke overeenkomst met de Bijbel oplevert. Dat zijn standaarddatering onmogelijk is bewijzen twee genealogieën uit de Derde Tussenperiode. De verschillende familieleden van de eerste familie…
Eli als Ili-Milku
Inleiding Eli (1124-1084) was zowel hogepriester als richter. De Bijbel is niet heel positief over hem en dat hij richter was wordt in slechts een paar verzen duidelijk. Dat is bijzonder weinig voor zijn 40 jaar. In mijn chronologie richtte Eli in de tijd van de Amarnabrieven, een serie brieven van de stadsvorsten van onder…
Ingang van de tempel van Khonsu in Karnak. 1 In deze tempel zijn veel van de hogepriesters in deze post afgebeeld. Inleiding Een tot deze post toe onopgelost probleem in mijn chronologie was de overgang van dynastie XX naar XXI. Het bewijs voor deze periode is redelijk mager en dat wat bekend is, wordt door…
Dynastie VIII
De laatste 9 koningen van VIII, Nikare tot en met Neferirkare, in de koningslijst van Abydos. 1 De meeste koningen uit VIII zijn niet meer dan vermeldingen in latere koningslijsten. Inleiding Dynastie VIII is een van de onbekendere dynastieën. Van haar 16 koningen zijn de meesten alleen bekend uit latere koningslijsten; de namen die daar…
Sirius. In Egypte was nog niet bebekend dat dit een dubbelster is; het witte puntje linksonder is Sirius B. 1 Inleiding Een van de manieren waarop de standaardchronologie van Egypte werd gebouwd, heeft te maken met de ster Sirius. In Egypte verdwijnt Sirius elk jaar voor ongeveer 70 dagen onder de horizon 2, tot ze…