Categorieën
Koningstijd

Bewijs voor Bijbelse personen

Inleiding In deze post staat bewijs voor een aantal Bijbelse personen. Het zijn vooral personen uit de koningstijd, vanaf de tijd van David. Dit overzicht is een beginnetje en wordt gaandeweg aangevuld. Personen waar bewijs voor is gevonden, op alfabetische volgorde: David Het bewijs voor David (1011-971) bestaat uit een aantal vermeldingen van hem als…

Categorieën
Aartsvaders

Sodom en Gomorra

Verwoesting van Sodom door Kerstiaen de Keuninck (ca.1561-ca.1635 n.Chr.) 1 Inleiding Sodom en Gomorra zijn twee steden die in de tijd van Abraham (2166-1991) door God verwoest werden (Gen 19:24-25). In deze post identificeer ik Sodom, Gomorra, hun twee zustersteden en Zoar met vijf ruïnes. De zoektocht naar deze ruïnes is een flinke klus. Abraham…

Categorieën
Aartsvaders

Gerar als Tel Halif

De ruïne Tel Halif, gezien vanaf het zuiden 1 Inleiding In de geschiedenissen van de aartsvaders komt de stad Gerar regelmatig voor. Abraham woonde hier tijdelijk en Sara ontmoette toen Abimelech, de koning (Gen 20:1-2). Izak en Rebekka woonden hier tijdens een hongersnood (Gen 26:1, 6) en kregen onenigheid met de bewoners (vers 14, 18).…

Categorieën
Aartsvaders

Abraham, Izak en Jakob leefden in de Vroege Bronstijd IB-III

De eik die de Eik van Mamre wordt genoemd in de 19e eeuw n.Chr., 1 een van de eiken waar Abraham bij zou hebben gewoond Inleiding In een eerdere post bleek het mogelijk om Mozes en Jozua in een specifiek archeologisch tijdperk te plaatsen. Dit was het begin van de Midden-Bronstijd IIB. Na het schrijven…

Categorieën
Exodus

Mozes en Jozua leefden in de Midden-Bronstijd IIB

Verdedigingswerken van Tel Masos (Horma) uit de Midden-Bronstijd IIB 1 Inleiding In het laatste jaar van Israëls tocht door de woestijn (Num 33:38-41, 1407/6) kwam het volk onder leiding van Mozes in de buurt van het Zuiderland. Dit gebied heet in het Hebreeuws, ook tegenwoordig, de Negev. Hier werden ze aangevallen door de koning van…

Categorieën
5. Tweede Tussenperiode

De Tweede Tussenperiode: 136 jaar, niet 265

Ahmose I slaat een Hyksos, een afbeelding op zijn bijl 1 Inleiding In de Tweede Tussenperiode was het ooit verenigde Egypte verdeeld over meerdere dynastieën. Door deze dynastieën net wat dichter op elkaar te zetten dan meestal wordt gedaan is het ook een periode waar “winst” te behalen is om de chronologie in te korten.…

Categorieën
5. Tweede Tussenperiode

Avaris

Ruïne van een huis uit het oudste opgegraven deel van Avaris, met plattegrond 1 Inleiding Avaris was een grote stad in het oosten van de Delta. Het werd gebouwd door de Israëlieten, er woonden onder andere Kanaänieten en voor een tijd was het zelfs de grootste stad van Egypte. Het werd gesticht aan het begin…

Categorieën
2. Oude Rijk 4. Middenrijk 5. Tweede Tussenperiode 6. Nieuwe Rijk 7. Derde Tussenperiode

Inkorten aan de Nijl

De Nijl bij Luxor (Thebe) 1 Inleiding Tot de bouw van de Aswandam overstroomde de Nijl elk jaar. Het slib dat achterbleef op de oevers was enorm vruchtbaar en Egypte kende dan ook nauwelijks hongersnoden. Het is niet voor niets dat Abraham, Izak en Jakob tijdens hongersnoden naar Egypte wouden trekken. Deze vloed kwam telkens…

Categorieën
5. Tweede Tussenperiode

Dynastie XV in de Turin Canon

Alles wat over is van XV in de Turin Canon Inleiding Van dynastie XV is in de Turin Canon weinig bewaard gebleven. Het gaat alleen om de naam van de laatste koning, Khamudi, een naam die verder onbekend is 1, en het totaal aantal jaren van de dynastie. Dit totaal werd altijd gelezen als 108.…

Categorieën
6. Nieuwe Rijk

250 jaar later: Ramses II

Inscriptie van Khnemibre, die 23 generaties aan voorouders noemt 1 Inleiding In de standaardchronologie wordt Ramses II meestal op 1279-1213 gedateerd. In mijn chronologie regeerde hij bijna 250 jaar later, 1043-977. Dankzij vijf bijzonder lange genealogieën wordt duidelijk dat zijn standaarddatering onmogelijk is, en hij 200-250 jaar later geplaatst moet worden. Het gaat om de…